Ympäristökriisi on mielenterveyden kriisi – Kohdataan ympäristökriisi yhdessä

Ympäristökriisi ja tulevaisuuden epävarmuus kuormittavat nuorten mielenterveyttä. Jopa 75 prosenttia nuorista pitää tulevaisuutta pelottavana ja 56 prosenttia ajattelee ihmiskunnan olevan tuhoon tuomittu, ilmenee tutkimuksista.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke kysyi syksyllä 2023 nuorilta sosiaalisen median kanavissaan nuorten tulevaisuuden näkymistä. Vastaukset olivat pysäyttäviä. Moni vastaajista ei usko, että maailmaa voidaan enää pelastaa. ”Ihmiskunta on tuhoon tuomittu”, totesi eräs kyselyyn vastaaja. Vastaukset mukailevat aikaisempia tutkimuksia ympäristökriisin aiheuttamista huolista nuorilla.

Nuorten huoli ei ole tuulesta temmattua. Ilmaston lämpeneminen, lajikato, luonnonvarojen ehtyminen, sodat ja muut tulevaisuuden kriisit ja uhkakuvat tulevat vaikuttamaan merkittävästi nuorten elämään ja tulevaisuuteen.

Nuori voi kokea itsensä pieneksi ja voimattomaksi suurten ympäristöongelmien edessä. Kokemus voi olla jopa musertava.

”Nuorten tunteet ja ajatukset ovat todellisia. Niiden äärelle on syytä pysähtyä ja ottaa ne vakavasti. Kyse on nuorten kannalta todella merkittävistä asioista, jotka vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin, arjessa pärjäämiseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin, kuten opintoihin, työuravalintoihin tai perheenperustamissuunnitelmiin”, kertoo Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeen asiantuntija Taneli Saari.

Kenenkään ei tarvitse kohdata ympäristökriisiä ja tulevaisuushuolia yksin.

Nuoret ohitetaan ympäristöasioissa

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista nuorista kokee, että he tulevat ohitetuksi halutessaan puhua ympäristöasioista. Ympäristökriisin haitalliset mielenterveysvaikutukset on tunnistettu, mutta yhteiskunnan tukirakenteet ovat puutteelliset.
Kohdataan ympäristökriisi yhdessä -kampanja on käynnissä 4.–17. maaliskuuta. Sen tavoitteena on tehdä nuorten huolet näkyviksi, haastaa aikuiset kohtaamaan ne ja vakuuttamaan nuoret, ettei heitä jätetä yksin ympäristöhuoliensa kanssa. Kampanjaan voi osallistua jakamalla kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa sekä olemalla läsnä nuorelle, jolle maailman tilanne aiheuttaa ahdistusta.

Lue lisää meistä täältä.

Osallistu kampanjaan

Voit jakaa hankkeen tuottamia tekstejä ja kuvia somessa. Löydät materiaalin täältä.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa, kuten Instagramissa, Facebookissa ja Jodelissa.

Järjestämme myös maksutonta toimintaa. Valitse omasi:

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt

Kia Löfberg
viestinnän suunnittelija
MIELI Suomen Mielenterveys ry
kia.lofberg@mieli.fi
040 079 7802

Taneli Saari
toiminnanjohtaja, asiantuntija
Tunne ry
taneli@tunne.org
puh. 050 388 6200

Hanna Rintala
asiantuntija
Nyyti ry
hanna.rintala@nyyti.fi
puh. 050 553 1558

Panu Pihkala
dosentti, tutkijatohtori
Helsingin yliopisto
panu.pihkala@helsinki.fi
puh. 050 318 5785