”Tunteellani on nimi!” – Ilmastotunneympyrä avuksi tunteiden tunnistamiseen

Tunneympyrät ovat yleinen työkalu psykologiassa ja kasvatuksessa. Ne auttavat hahmottamaan tunteiden nimiä ja voivat tuottaa oivalluksia: ”Tuollainenkin tunne on olemassa!”. Joskus tunneympyröissä pyritään myös ilmaisemaan eri tunteiden suhteita toisiinsa, vaikkapa asettamalla ilo ja suru vastakkaisille puolille ympyrää.

Syksyllä 2023 julkaistiin ilmastotunneympyrä, joka on saanut maailmalla runsaasti suosiota. Ympyrän tarkoitus on sanoittaa monia merkittäviä ilmastotunteita: niitä on ympyrässä yli 25. Toki ilmastotunteita olisi enemmänkin ja yksi hyvä lisäharjoitus onkin pohtia, mitä tunnesanoja itse kaipaisi lisättäväksi ympyrään.

Ympyrän tuotti ja julkaisi Climate Mental Health Network -järjestö, joka tuottaa monenlaisia resursseja ilmastonmuutoksen kohtaamiseen. He käyttivät omaa laajaa tutkimusartikkeliani Toward a Taxonomy of Climate Emotions (2022) ja kutsuivat minut mukaan työryhmään. Lopullinen tunnesanojen valinta on kuitenkin heidän. Ilmastotunneympyrän värit eivät ole syvästi vertauskuvallisia, vaikka eri lukijat voivatkin inspiroitua tietyn värin ja tietyn tunteen yhteydestä.

On hyvä huomata, että ilmastotunneympyrä ei pyri antamaan tarkkaa kuvaa eri tunteiden keskinäisestä suhteesta. Esimerkiksi syyllisyys voi liittyä yhteen surun kanssa, mutta esiintyä myös ihan omillaan. Tunteiden kohteissa on myös keskimääräisiä eroja. Useimmat ympyrän tunteista voivat liittyä ilmastokriisiin kokonaisuudessaan, mutta Positiivisuus-sarakkeen tunteet liittyvät ennen kaikkea ilmastotoimintaan. Jos kaikista erilaisista ympäristötunteista tehtäisiin oma ympyrä, sellaisessa olisi enemmänkin positiivisia luontoyhteyden tunteita.

Ilmastotunneympyrää voi käyttää monin tavoin sekä itsenäiseen pohdintaan että ryhmissä.

Sitä on hyödynnetty esimerkiksi kasvatuksessa ja viestinnässä. Lukijat ovat innostuneet kääntämään sitä eri kielille ja tällä hetkellä se on saatavilla yli kymmenellä kielellä, myös ruotsiksi. Keväällä 2024 julkaistaan lisämateriaalia ympyrään liittyen ja esimerkiksi emoji-ilmastotunneympyrä.

Tekstin on kirjoittanut dosentti ja ympäristötunteiden tutkija Panu Pihkala.


Julkaistu:

Kategoria:
Artikkelit

Jaa artikkeli:
Facebookissa
Twitterissä